[Noordhollands Dagblad, zaterdag 21 februari 2004]



Wim Kaan

Uitgelicht

Schaakvereniging Schaakmat uit Langedijk viert vandaag haar zeventigjarig bestaan. Om twee uur vanmiddag komt de bekende schaker Hans Böhm naar de Schelvis voor een simultaan schaakwedstrijd tegen de 35 sterkste spelers van de club. Onder hen Wim Kaan (83). Hij zit al jaren bij Schaakmat. Zelfs bij de oprichting was hij nog betrokken. "Ik vind het nog steeds heerlijk om te schaken. Als je het eenmaal in de vingers hebt, laat het je nooit meer los:"

'Ik ga het proberen, maar het gaat me niet lukken'

U bent oprichter van de schaakvereniging?
"Nou, ik was betrokken bij de oprichting. Je moet niet vergeten dat ik toen dertien was, dus je moet je er maar niet te veel van voorstellen. Ik had een advertentie in de krant gelezen dat er een schaakvereniging werd opgericht. Toen heb ik aan de toekomstig voorzitter gevraagd of ik erbij mocht."

Schaakt u nog steeds vaak?
"Ja, ik ben er bijna elke dinsdagavond. Ik ben een trouwe bezoeker. Alleen als mijn verjaardag op dinsdag valt, ben ik er niet."

Is er nog veel veranderd in de zeventig jaar?
"Dat valt wel mee. Vroeger schaakte we op woensdagavond. Toen kwam er voetbal op woensdagavond. Nu stikt het er natuurlijk van, maar toen hebben wij de schaakavond speciaal daarom verplaatst naar dinsdag."
"Vroeger hadden we nog het euvel van de niet afgeronde partijen. Toen moesten er dertig zetten in anderhalf uur worden gedaan. Daarna mochten dat er nog eens twintig in een uur zijn. Als het tijd was, zo rond elf uur, werd het spel afgebroken. De posities en de klokstand werden nauwkeurig genoteerd en dan ging het de volgende dag verder. Dat was wel een toestand. Nu krijgt een speler anderhalf uur voor 36 zetten en dan nog een kwartier. Wie dan het eerst door de klok heen gaat, heeft verloren."
"Iets wat mij ook altijd opvalt als ik oude foto's bekijk, is dat de iedereen vroeger altijd helemaal in kostuum met dasje voor naar het schaken ging. Tegenwoordig is dat heel anders. Ze komen in trui, het is allemaal heel ontspannen. Sommigen komen nog wel in een jasje, maar alleen omdat ze dan zakken hebben."

En vandaag gaat u het opnemen tegen Hans Böhm?
"Dat klopt. Ik verlies dat natuurlijk. Hij is een goede schaker. Ik ga er niet zitten met het idee: dat ga ik even doen. Ik ga het natuurlijk wel proberen, maar het gaat niet lukken."

Kan iedereen komen kijken?
"Ja, het is openbaar. Het wordt een feestelijke middag. Maar ik weet niet of er veel publiek komt. Het is koud, onaangenaam weer."

Hoe lang wilt u eigenlijk nog doorgaan met schaken?
"Zolang ik nog kan slapen als ik verloren heb. Maar daar heb ik niet zo veel last van. Er kan er maar één winnen. Als je dat niet kunt accepteren, moet je niet gaan schaken."

Dus op naar de 75 jaar? "Nou, dat is wel erg optimistisch voor als je 83 bent, Zeventig jaar is af uitzonderlijk."


Geschreven door Eveline Rosloot