Schaakmat 1 blameert zich door afwezigheid 4 (!) basisspelers

Vrijdag de 13e bleek voor Schaakmat 1 geen gelukkige speeldag. Maar liefst 4 basisspelers konden niet aanwezig zijn. Ook veel van de gevraagde invallers waren niet beschikbaar en zo reisde Schaakmat 1 af met: Arjen, Chris, Aad, Joost, Frans, Robert, Johan en Bart.

Bart (bord 8) speelde een goede opening, maar na een zet of 15 ging het mis. Hij verloor een stuk en zijn tegenstander kwam met een mooie aanval door het midden op de koning van Bart. Bart vocht voor wat hij waard was, maar het mocht helaas niet baten (1-0).

Robert (bord 6) raakte het centrum kwijt en dit brak hem later in de partij op. Zijn tegenstander had een mooie combinatie, waarbij hij Robert schaak zette, Robert met zijn koning nog maar 1 kant op kon en vervolgens kwam zijn tegenstander met een mooie dubbele aanval. Zo verloor Robert een stuk en even later ook de partij (2-0).

Aad (bord 3) had een mooie aanvallende stelling, waarbij het open lag. Aad speelde met volle moed met zijn twee lopers. Zijn tegenstander had ook twee lopers en was hiermee in de aanval. Aad verloor een pion, kwam in de verdedigende stellingen terecht en wist het helaas niet vol te houden. (3-0).

Johan (bord 7) speelde een puike partij. Hij hield zijn tegenstander, die overigens jarig was, in bedwang en gaf geen cadeautjes weg. Het spel ging lang gelijk op, alhoewel de tegenstander van Johan vol in de aanval was. De aanvalsdrang van zijn tegenstander werd Johan uiteindelijk toch fataal. Hij maakte een klein foutje en gaf hiermee de partij weg (4-0).

Frans (bord 5) speelde met zijn geliefde witte stukken zijn vertrouwde opening. Zijn tegenstander bemachtigde echter de C-lijn en had hier mooie aanvalskansen op. Zijn tegenstander kreeg een iets aanvallendere stelling en won na verloop van tijd een kwaliteit. Frans probeerde nog te counteren met verschillende paardvorkjes, maar dit mocht niet baten, hiermee was de wedstrijd verloren (5-0).

Chris (bord 2) wist wat er van hem verwacht werd en speelde van het begin af aan op de aanval. Hij hield het spel met zijn tegenstander keurig in evenwicht, en kreeg een stelling met een loper tegen een paard. In het eindspel ging het jammer genoeg toch mis (6-0).(Noot van Chris: Joost is veel te aardig; op de beslissende momenten nam ik steeds de verkeerde voortzetting en dat niet 1 maal, maar wel 5 of 6 maal. Het was van mijn kant een slecht gespeelde partij.)

Joost (bord 4) speelde een partij waarin van beide kanten kleine foutjes werden gemaakt. Het ging lange tijd gelijk op, maar na het doorbreken van het centrum kwam hij iets beter te staan. In de fase richting de 36e zet speelde zijn tegenstander iets te snel een zet met zijn pion, wat Joost de kans gaf een pion te winnen. Even later combineerde hij er nog een stuk bij. In het eindspel ging het nog bijna mis, maar gelukkig wist Joost de winnende zet te vinden (6-1).

Arjen (bord 1) had de qua rating zwaarste tegenstander. Vanaf het begin stond er een gelijke stelling op het bord en zijn tegenstander probeerde nog een aanval te creëren. Arjen wist dit goed te controleren en sloot de partij af met de enige remise van de avond (6½ - 1½).

Al met al een teleurstellende uitslag, maar toch

zeer grote dank voor de invallers!

De volledige uitslag

Bord: Aartswoud 3 (1727) -Schaakmat (1597)
6½-3½
1
Yvo Veenis (1912) -Arjen van Verseveld (1840)
½-½
2
Tobias Hendriks (1867) -Chris Brinkhuis (1748)
1-0
3
Michel Verweij (1800) -Aad van Kleef (1549)
1-0
4
R.T.M.Deken (1715) -Joost Goedbloed (1718)
0-1
3
Peter Couwenhoven (1673) -Frans Scholtes (1528)
1-0
4
J.Brands (1601) -Robert Henczes (1201)
1-0
3
Toine Molenaar (1522) -Johan Krul ()
1-0
4
Ben Schuddeboom () -Bart Donker ()
1-0

Geschreven door Joost Goedbloed.