Ook Bergen te sterk voor Schaakmat 1

De terugkeer in de 2e klas brengt tot nu toe nog niet wat ervan hadden gehoopt. Na de kansloze nederlaag tegen de Strandloper was nu Bergen 2 veel te sterk, 6-2. En wederom was er weinig op de nederlaag af te dingen. Veelzeggend was dat we op geen enkel bord echte winstkansen wisten te creëren. De enige overwinning werd ons in de schoot geworpen door een blunder van de tegenstander. Enfin, het volgende gebeurde op bordvolgorde:

Op bord 1 speelde Arjen de leukste en ook beste partij van de avond. Zoals we van hem gewend zijn ging hij direct in de aanval. De tegenstander wist de aanval echter bekwaam te pareren en kwam een pion voor. Lang probeerde hij dit voordeeltje uit te melken maar Arjen gaf geen krimp: remise. Op bord 2 speelde Chris tegen de op papier sterkste tegenstander, Sjaak Pielaet. Chris kwam nooit echt lekker in de partij en werd langzaam maar zeker weggedrukt met een nul als resultaat.

André kwam op bord 3 terecht in de openingsvoorbereiding van Martin Duinmaijer. Waar Duijnmaijer de eerste 10 zetten a tempo speelde moest ondergetekende al zeeën van tijd investeren om het juiste plan te vinden. André werd opgezadeld met een dubbelpion maar kreeg in ruil daarvoor het loperpaar. Hij verzuimde echter tijdig het probleem van zijn dubbelpion op te lossen en dat kwam hem duur te staan. Er resteerde een vervelend eindspel met actieve torens en pluspion voor de tegenstander. Lang kon André het keepen maar na verlies van een tweede pion konden de stukken de doos in. Jaap mocht op bord 4 Joost vervangen en speelde zijn eigen vertrouwde spelletje. Zijn tegenstander werd al snel actief, plantte een onaantastbaar paard op d6 en uiteindelijk ging Jaap aan de druk ten onder.

Frans trof op bord 5 oud-clubgenoot Karel Otto. Het evenwicht werd nooit verbroken en dus was een puntendeling onvermijdelijk. De enige overwinning kwam op het conto van Edwin. Tegen wederom een oud clubgenoot (Rudolf Rijnveld) werd Edwin al snel in de verdediging gedrukt. Toen het tijd was om te oogsten blunderde Rudolf echter een stuk weg. Een cadeautje dat door Edwin dankbaar in ontvangst werd genomen, het enige volle punt van de avond.

Peter leek zijn tegenstander lang goed tegenspel te bieden. Waar het mis is gegaan heb ik niet gezien maar het resultaat was een kristal heldere nul. Tot slot Aad op bord 8. Tja, Aad is net zo onvoorspelbaar en grillig als het weer, zo ook in deze partij. Ik geloofde mijn ogen niet toen ik na 5 minuten mijn eerste rondje langs de borden maakte. Aad presteerde het om binnen 6 (!) zetten zijn dame weg te geven. Hij incasseerde hiervoor 2 stukken en dat is er doorgaans 1 te weinig. Maar ook bij zijn tegenstander leefde volop de Sinterklaasgedachte en leverde zomaar nog een stuk in. Met 3 stukken voor de dame kreeg Aad veel activiteit en leek op de overwinning af te stevenen. Maar dat bleek een luxepositie waar Aad niet mee om kon gaan en hij blunderde er nog maar een paard tegenaan met fatale gevolgen.

Volgende ronde 23 november tegen Groene Zes-Schaaklust (gemiddelde rating 1800+). We kunnen onze borst alvast nat maken.