Schaakmat 1 verliest van Groene Zes/Schaaklust

De gifbeker is nog niet leeg

Maandag 23 november stond de wedstrijd tegen de combinatie Groene Zes/Schaaklust op het programma. Zonder vaste krachten Arjen en Peter reden we rond 19.00 uur naar Andijk. Gelukkig waren vervangers Andre van Etten en Johan Krul bereid om hun maandagavond op te offeren voor de verste uitwedstrijd van het seizoen. In tegenstelling tot de eerste 2 rondes kwam iedereen redelijk ongeschonden uit de opening. Maar gaandeweg werd het ratingverschil op de meeste borden zichtbaar.

Een korte bloemlezing:

Chris kwam er nauwelijks aan te pas en werd vakkundig van het bord geschoven.

Frans verloor na tactische complicaties een stuk en kon even later opgeven.

Edwin speelde weer een enerverende partij, maar ging uiteindelijk kopje onder in de chaos.

Johan kreeg met zwart al snel met een belegering van de pion op c7 te maken. Wit verwaarloosde hiermee wel de ontwikkeling op de koningsvleugel maar Johan zag helaas geen kans om hier gebruik van te maken en bezweek onder de aanval van zijn tegenstander.

André speelde voor de verandering op bord 1, kreeg al snel een sterk loperpaar en had na ongeveer 20 zetten een zeer goede stelling met winstkansen op het bord gebracht. Maar een oude kwaal speelde weer op; toen de tijd rijp was om beslissend voordeel te bereiken werd een iets te gemakzuchtige zet keihard afgestraft met een totaal over het hoofd geziene pionvork. Stuk- en partijverlies waren daarmee een feit.

Ondertussen had andere André een keurige remise uit het vuur gesleept. Het zag er lang niet goed uit met een pion achterstand, maar André wist zich knap terug te vechten met een terechte puntendeling als beloning.

Het enige volle punt kwam voor rekening van Aad. Deze partij had een merkwaardig verloop. Zoals iedereen weet heeft Aad nogal moeite met het noteren van de zetten, zeker als het bord niet is voorzien van de coördinaten. Het resulteerde in het zetten van streepjes en dat leidde tot wat wrevel bij de tegenstander. Dat had kunnen worden opgelost als er met een ander bord zou zijn geruild maar dat behoorde om voor mij onduidelijke redenen niet tot de mogelijkheden. Dan de partij zelf. Op een gegeven moment had Aad de winst kunnen claimen, omdat zijn tegenstander door de vlag was gegaan. Hij zag het echter niet en bleef stug doorspelen. Aad deed dat echter zeer nauwkeurig en redde zo de eer.

Volgens goed gebruik was Joost als laatste nog bezig. Normaal gesproken is dat gunstig omdat hij in de slotfase vaak het punt nog wel weet te maken. Nu zag het er echter vrij hopeloos uit en zijn tegenstander had dan ook weinig moeite om het eindspel met 2 pluspionnen tot winst te voeren.

En zo gebeurde het dat we op een troosteloze maandagavond rond kwart voor twaalf met een pak slaag van 6,5-1,5 huiswaarts keerden.

Uithuilen en opnieuw beginnen is het devies.

André Beemsterboer.