Jaarverslag Jeugd Schaakmat 2015

De jeugdcommissie is dit jaar twee keer bijeengekomen met alle schaaktrainers.

Samenstelling Jeugdcommissie.
Voorzitter: Frans Scholtes/Joost Goedbloed.
Secretaris: Erwin Slot.
Algemeen lid: Peter Krul.
Penningmeester: Joost Goedbloed.

Jeugdopzet.
De stappenmethode blijft de leidraad binnen de jeugdafdeling van Schaakmat. Afgelopen seizoen werd er lesgegeven in stap 1 t/m 4 nu ook in stap 5. Daarnaast werd er ook nog individueel lesgegeven aan enkele jeugdleden die later op de schaakclub kwamen en zo konden instromen bij stap 1, dit werd gedaan door Johan Krul en vanaf september door Piet Krul.

Werving nieuwe leden.
Dit jaar konden we minder nieuwe leden verwelkomen ondanks dat er geflyerd werd door Frans, Peter en Joost op enkele scholen. We zijn in stap 1 met 10 nieuwe kinderen begonnen. Helaas hebben we na het Langedijker Schoolschaak Toernooi geen nieuwe leden kunnen verwelkomen.

Info folder.
De Schaakmatfolder is al enige jaren in combinatie met informatie over de senioren.

Interne jeugd competitie.
De competitie wordt in 4 periodes verdeelt en in 3 klassen. Per periode worden er 7 a 8 rondes gespeeld. Dit leverde de volgende winnaars op.

SEIZOEN 2014 / 2015

Periode 3, klasse 1

Periode 3, klasse 2

Periode 3, klasse 3

1. Max Hooijmans1. Thygo Lansbergen1. Ravi Bakker
2. Lando Sterrenburg2. Sanne Visser2. Sylvan Meurs
3. Marit de Boer3. Menno Westra3. Senna Warger

Periode 4, klasse 1

Periode 4, klasse 2

Periode 4, klasse 3

1. Marit de Boer1. Senna Warger1. Julius Conijn
2. Julian de Boer2. Casijn Jong2. Stijn Bruin
3. Max Hooijmans3. Sylvan Meurs3. Kasper van Schaik


Marit de Boer is clubkampioen 2014/2015 geworden.SEIZOEN 2015 / 2016

Periode 1, klasse 1

Periode 1, klasse 2

Periode 1, klasse 3

1. Max Hooijmans1. Tessa van Schaik1. Tom Delis
2. Marieke van Schaik2. Jacco Baaleman2. Mika Venekamp
3. Merijn Hooijmans3. Ravi Bakker3. Isa Kuis

Periode 2, klasse 1

Periode 2, klasse 2

Periode 2, klasse 3

1. Max Hooijmans1. Morris Sterrenburg1. Mika Venekamp
2. Marieke van Schaik2. Fernando Bergen2. Lars Pluymakers
3. Casijn Jong3. Ravi Bakker3. Jip Meerboer


Lesgeven.
Er wordt lesgegeven voor stap 1 t/m stap 5. De trainers vanaf september zijn:
Stap 1: Jan de Boer en Piet Krul.
Stap 2: Erwin Slot.
Stap 3: Peter Krul.
Stap 4: Chris Brinkhuis.
Stap 5: Joost Goedbloed en Arjen van Verseveld.
Competitie: Joris Kooistra en Frans Scholtes.
Algehele leiding: Frans Scholtes en Joost Goedbloed.

Naast de stappenboeken 1 t/m 6 zijn er per stap plus en extra boeken uitgegeven door de KNSB. Voor de zeer enthousiaste jeugd kunnen deze boeken in overleg met de trainer aangeschaft worden en kan hier extra uit gewerkt worden. Enkele kinderen uit stap 1 en 2 hebben er gebruik van gemaakt.

KBL jeugdschaaktoernooi.

Elk jaar in april organiseren we het KBL jeugdschaaktoernooi. Dit is een individueel toernooi, dat gespeeld wordt volgens de GP formule en die dan onderverdeeld wordt naar sterkte(rating). Er deden 53 deelnemers mee dat waren er 15 meer dan het jaar ervoor. De beste spelers spelen in de Kroongroep, daarna komt de Grootmeester groep enz. De winnaar van dit toernooi is Chaim Bookelman van de Waagtoren geworden. Het was dit keer helaas geen spannende finale, Chaim was de uitgesproken winnaar. De prijzen worden gesponsord door KBL.

Examens.

De examens vinden onder leiding van de NHSB elk jaar in mei plaats, ook dit jaar weer met de jeugd van Bergen. In stap 1 waren er 10 kinderen van de 13 geslaagd. Stap 2, waren er 7 van de 15 geslaagd. Stap 3 deed het dit jaar erg goed, 6 van de 9 kinderen behaalden het diploma. Stap 4 had dit jaar 3 examen kandidaten waarvan er 2 in een jaar tijd het diploma behaalden. Kortom een goed resultaat.

Afsluiting seizoen 2014/2015.

Ook dit jaar waren de weergoden ons goed gezind, dus konden we weer traditioneel naar het speelveld bij de Schoener. Vrijwel alle kinderen waren aanwezig en werden in groepjes verdeeld. Altijd weer leuk om te zien hoe fanatiek de condichess weer werd afgewerkt. Ook was er doorgeefschaak, opdrachtschaak en schietschaak. Toen buiten alle spelletjes waren gespeeld gingen we weer terug naar de Binding, waar de kinderen op patat en een broodje knakworst werden getrakteerd. Na het eten werd er nog Ren je rot gespeeld en als uitsmijter Discoschaak onder leiding van Joost en DeeJay Joris. Na de prijsuitreiking werden er op die avond ook de diploma's uitgereikt.

NK E Jeugd.

Dit jaar heeft het Winterkoning team het NK voor de E jeugd voor viertallen georganiseerd. Hierdoor kregen wij een wildcard om ook een team te laten meedoen. Dit team stond onder leiding van Peter Krul en bestond uit Nathaniel Meesters van de Opening'64, Casijn Jong, Morris Sterrenburg, Merijn Hooijmans en Tessa van Schaik van Schaakmat. Ze hadden het knap gedaan met een 26e plaats van de 40 teams. In de persoonlijke ranglijst deden ze het niet slecht, Nathaniel eindigde op de 64e plaats, Casijn op de 91e, Morris op de 101e, Merijn 130e en Tessa eindigde op de 167e plaats van de in totaal 170 deelnemers.

Het van de Ridder Langedijker schoolschaaktoernooi.

Ook dit jaar was van de Ridder makelaars weer bereid om het Langedijker schoolschaak toernooi te sponsoren. De opkomst was vrijwel gelijk als het jaar er voor. Voor het eerst sinds jaren ging de Klaas Verweel cup naar St-Pancras, de Paus Johannes werd met grote overmacht kampioen. De strijd om de tweede plaats was wel erg spannend; die ging tussen de Van Arkel en De Barnewiel. Met slechts een half bordpunt werd de Van Arkel tweede en mag dus samen met de Paus Johannes naar het Noord-Hollands kampioenschap. Ook wordt er elk jaar een prijs voor het beste meisje en de beste jongen uitgedeeld en die gingen naar de kinderen van de Paus Johannes. Na het toernooi kregen we vele complimenten over de goede en strakke organisatie van zowel ouders als leerkrachten.
Omdat de Phoenix 2 en 1 respectievelijk 1e en 2e werden in het jaar daarvoor, hebben ze meegedaan aan de Noord-Hollandse scholen kampioenschap in Krommenie. Voor de Phoenix 1 speelde Julian de Boer, Bram Nagtegaal, Marieke en Tessa van Schaik. De Phoenix 2 werd vertegenwoordigd door Marit de Boer, Seth Bonneveld, Sanne Visser en Remco van den Berg. De Phoenix 1 werd daar 3e, maar op de hielen gevolgd door de Phoenix 2, die 4e werd. Door dit mooie resultaat mochten de beide teams meedoen met het Nederlands kampioenschap voor scholen in Amsterdam. De Phoenix 1 eindigde op de 8e plaats en Phoenix 2 op de 31e plaats. Toch weer een prima resultaat van onze Schaakmatters.

Zwarte Piet.

Dit jaar waren de Pieten weer uitgenodigd. Deze keer hadden we besloten om alle stappen bij elkaar in het leescafe te verzamelen en daar de Pieten bij uit te nodigen. Mooi om te zien dat er weer uit volle borst werd gezongen. Nadat de Pieten de boel op stelten had gezet en de zakken met pepernoten leegwaren, werden de chocoladeletters uitgedeeld.

Afsluitavond 1e helft van het seizoen.

Ter afsluiting hebben we dit jaar opdracht schaken gespeeld. Het maakt hierbij niet uit of je goed of niet goed kunt schaken, omdat de situatie constant verandert. Daarna weer traditioneel de prijsuitreiking van de 1e en 2e periode.

Overige toernooien.

De grand-prix toernooien van de NHSB worden altijd goed bezocht. Peter Krul zorgt voor de inschrijvingen en het vervoer naar deze toernooien. Op elk toernooi haalt de jeugd van Schaakmat wel enkele prijzen binnen. Op het Noord-Hollands kampioenschap voor de E jeugd is Merijn Hooijmans kampioen in die categorie geworden. Het PK D toernooi was voor Schaakmat ook weer verdienstelijk. Julian eindigde op de 11e plaats. Marit 12e, Bram 16e, Marieke 18e en Seth 21e. Het PK F werd door 2 schaakmatters vertegenwoordigd: Casijn werd 7e en Gijs eindigde op de 10e plaats. Het was een succesvol seizoen voor onze jeugd van Schaakmat en we doen ons uiterste best om dit weer te continueren.

Tot zover het jeugdverslag van 2015. Hierbij wil ik namens de jeugdcommissie iedereen bedanken voor hun tomeloze inzet en de prettige samenwerking.

Erwin Slot.