De geschiedenis van S.V.Schaakmat.

Het begon in 1934 met een advertentie in de plaatselijke krant waarin schaakliefhebbers werden uitgenodigd zich op te geven bij dhr. K.de Vries om zodoende tot oprichting te komen van een schaakclub. Op 8 januari 1934 was de oprichting van S.V.Schaakmat een feit.In de consitoriekamer van de Ned.Hervormde Kerk werden de partijen gespeeld.

De leden moesten de eerste jaren zelf bord en stukken meenemen. In 1937 stonden er 20 schaakborden, 20 sets schaakstukken, 10 schaaklokken en 1 demonstratiebord.

wim kaan

In 1934 is er met 12 leden begonnen,waaronder Wim Kaan die 75 jaar en 6 maanden lid is geweest, in 1938 waren er dankzij wereldkampioen Max Eeuwe al 49 leden met als gevolg dat de speellokatie te klein was geworden en de nieuwe speellokatie werd gevonden in het Veilingcafe in Noord-Scharwoude.

In 1940 was het ledental teruggelopen tot 31 desondanks werd er toch een prijzenkast aangeschaft.

In 1944 werd door de Duitsers de avondklok ingesteld en moest Schaakmat zijn activiteiten staken.

Na de oorlog leefde de club weer op, in 1946 werd de jeugdafdeling opgericht,12 jongens en 1 meisje kwamen hier op af. En in 1947 was het ledental weer gegroeid tot 56.

Schaakmat was een regionale vereniging geworden met leden uit Dirkshorn, Heerhugowaard, Warmenhuizen, Sint Maarten, Oude Niedorp en Sint Pancras, zelfs de pastoor uit Heerhugowaard was lid van Schaakmat.

Tegenwoordig is Schaakmat een gezellige verening met circa 30 senioren en hetzelfde aantal jeugdleden. De interne competitie wordt al een flink aantal jaren georganiseerd door ons erelid Frans Scholtes. Naast de interne competitie die loopt van september t/m juni worden ook externe wedstrijden gespeeld. In de regionale competitie tegen andere clubs doet Schaakmat met 3 teams goed mee.